top of page
Zoeken

De kracht van Power BI: tijdberekeningen en inzichtelijke visualisaties


In een vorig artikel las u de verschillen tussen Excel en Power BI. U weet dat Power BI een toekomstgerichte tool is, maar waar zit nu precies de kracht van Power BI voor uw rapportering?De toegevoegde waarde van Power BI zit hem in de tijdsgebonden berekeningen, alsook in sprekende visualisaties. Staar u niet langer blind op gegevens, maar ontdek in één oogopslag de oorzaken van een stijging of daling in uw cijfers.


Power BI biedt u zo de mogelijkheid om direct in te spelen op wijzigingen in uw cijfers en dit meteen te communiceren doorheen uw organisatie.


WEET HOE UW ORGANISATIE EVOLUEERT MET BEHULP VAN TIJDBEREKENINGEN


Power BI beschikt over tal van tijdberekeningen of time intelligence functies. Met deze functies berekent u éénmalig uw omzet month to date (MTD), quarter to date (QTD), year to date (YTD) of fiscal year to date (FYTD). Telkens bij het openen van uw Power BI rapport, worden de berekeningen vernieuwd en krijgt u een real time zicht op de werkelijke cijfers tot op vandaag. Hiernaast plaatst u de omzet MTD, QTD, YTD, FYTD van vorig jaar, zodat u snel een beeld krijgt van de evolutie van uw cijfers. Doet uw organisatie het nu beter of slechter dan vorig jaar?


Het lijndiagram hierboven toont de cumulatieve omzetevolutie van dit jaar, in vergelijking met vorig jaar. U ziet in één oogopslag de verschillen. U weet hoe uw organisatie evolueert.


HOU VINGER AAN DE POLS MET BEHULP VAN DE JUISTE VISUALISATIES

Power BI beschikt over een uitgebreid gamma aan visualisaties, kortweg visuals. Aan de hand van sprekende grafieken verkrijgt u snel inzicht in uw cijfers.


Hieronder tonen we voor enkele veelgestelde businessvragen met welke visual u snel een antwoord krijgt.


1. Behaalt u dit jaar uw omzettarget? In plaats van zelf de optelsom te maken toont Power BI visueel dat uw onderneming nog wat in te halen heeft. De target omzetwaarde is namelijk nog niet behaald.2. Hoe evolueert uw verkoop van de verschillende producttypes in vergelijking met vorig jaar? Stel u hierbij voor dat u handelt in zetels, stoelen, tafels en kasten.

Aan de hand van een watervalvisualisatie tonen we aan dat de verkoop van zetels en stoelen is gestegen, maar tafels en kasten deden het iets minder. Snel en eenvoudig krijgt u dit inzicht, zonder te moeten nadenken over berekeningen.3. Welke klanten hebben afgelopen kwartaal minder gekocht bij uw organisatie? Stel u hierbij voor dat uw klanten komen uit de segmenten restaurant, hotel of onderneming.

Aan de hand van een simpele vergelijkingsformule en grafiek is dit duidelijk. U ziet bijvoorbeeld dat onderneming Kerstroos in vergelijk met vorig jaar €43.800 minder heeft gekocht. Zo is het mogelijk om deze informatie mee te geven aan uw vertegenwoordigers, zodat zij hun klanten snel kunnen contacteren.4. Welke artikels werden vorige maand nauwelijks verkocht in vergelijking met vorig jaar? U ziet in één oogopslag dat de loungestoel voor minder verkoop heeft gezorgd dan vorig jaar.Bovenstaande voorbeelden geven slechts een beperkte selectie van uw rapporteringsmogelijkheden weer, maar illustreren wel dat Power BI het mogelijk maakt om in één oogopslag uw cijfers te doorgronden. Zo focust u zich steeds op het waarom van uw cijfers. U staart zich niet blind op één omzetcijfer, maar ziet verbanden zodat u hier tijdig en doelgericht op inspeelt.

Overtuigd van de kracht van Power BI? Wenst u de Excellekes in uw organisatie te vervangen door duidelijke Power BI-rapporten, die zowel u als uw collega’s ondersteunen in de dagelijkse werking? Contacteer ons vrijblijvend voor een verhelderend gesprek.

Justine Rousseeuw - 7 februari 2023

Comments


bottom of page