top of page
Zoeken

Hoeveel kost Power BI? De verschillende licenties op een rijtje


Een accurate Power BI-rapportering is enorm waardevol voor uw onderneming. Het stelt uw onderneming in staat de werkelijke situatie op elk moment kritisch te evalueren en de gepaste acties te nemen. Zo speelt u tijdig in op geïdentificeerde opportuniteiten, of beperkt u risico’s vooraleer deze zich voordoen.

Een Power BI-rapportering vereist een Power BI-licentie. Maar uit welke licenties kan u kiezen, wat zijn de verschillen tussen deze Power BI-licenties, en welke licentie past het best bij uw bedrijf?


Power BI-licenties

Power BI Free: uw rapportering gratis uitproberen

Aan de hand van Power BI Desktop (Power BI Free) gaat u zelf aan de slag om Power BI te verkennen en te experimenteren met de verscheidene visuals. Deze gratis desktopversie maakt het mogelijk om met uw verschillende databronnen te verbinden, en ze eenvoudig om te zetten naar inzichtelijke grafieken.


Het is echter niet mogelijk om uw gemaakte rapporten online met anderen uit uw organisatie te delen. Daarom is de gratis desktopversie eerder bedoeld voor het bouwen van uw rapportering of dashboards door uw externe consultant, interne analist of IT’er.

Power BI Pro: uw rapporten delen binnen uw organisatie

Na het opzetten van uw rapportering in de Power BI Desktop-versie, wenst u de Power BI-dashboards te delen of te publiceren in Power BI Service. Dit maakt uw datarapport raadpleegbaar voor de verschillende belanghebbenden in uw onderneming. De beschikbaarheid van deze indicatoren vormt de basis voor onderbouwde beslissingen.


Om dashboards te delen binnen uw organisatie, dient u over de Power BI Pro-licentie te beschikken. Dit geldt voor alle personen die het rapport wensen te raadplegen. Microsoft biedt een proefperiode van 60 dagen aan waardoor uw bedrijf deze functionaliteiten kosteloos uitprobeert.


De kostprijs van de licentie bedraagt €8,40/maand per gebruiker. Indien uw onderneming beschikt over Microsoft 365 E5, is de Power BI-licentie inbegrepen.


Power BI Premium: uw rapporten performanter laten presteren

Power BI Premium per user is een nieuwe licentie sinds begin 2021. Naast Premium-licenties per capaciteit (zie hieronder), biedt Microsoft nu ook gebruikerslicenties aan. Bijgevolg is het nu mogelijk om voor slechts enkele gebruikers een Premium-licentie aan te schaffen.


Deze licentie laat individuele gebruikers optimaal gebruik maken van premium-mogelijkheden. Zo geniet u van een betere reactietijd van rapportering in Power BI door het gebruik van geavanceerde artificiële intelligentie. Daarnaast kan u rapporten met uw eigen bedrijfslayout opzetten met behulp van de Power BI Report Builder en deze delen binnen uw organisatie. De licentiekost bedraag €16,90/maand per gebruiker.


Het al dan niet aanschaffen van een Premium per user licentie hangt af van de grootte van uw onderneming en de onderliggende datasets uit uw IT-systemen.


Voor de gemiddelde KMO is een Power BI Pro licentie voldoende om een performant rapport te delen op Power BI Service.


Power BI Premium per capaciteit: uw verregaande analysemogelijkheden als grote onderneming

Als grote onderneming met zeer uitgebreide datasets wenst u eigen serverruimte aan te kopen bij Microsoft Power BI zodat de complete organisatie, niet enkel gebruikers, toegang heeft tot versnelde rapportering in Power BI. De datacapaciteit of “rekenkracht” wordt beheerd door Microsoft.

Dit doet u door de licentie ‘Power BI Premium per capacity’ aan te schaffen. Deze licentie brengt een kost van ongeveer €4.000 per maand met zich mee. De prijscalculator van Microsoft berekent hoeveel deze formule voor uw onderneming zou kosten.

De mogelijkheden van Power BI Premium per capaciteit gaan nog verder dan Power BI Premium per gebruiker. Uw onderneming kan bijvoorbeeld on-premise met Power BI-rapporten werken. Daarnaast kan uw onderneming de Power BI-rapporten, gebaseerd op enorme datasets, zelfs delen buiten de organisatie.

Het opzetten van een Power BI-rapportering vergt naast een licentie ook de juiste expertise. Het is namelijk cruciaal dat uw datamodel correct ontworpen wordt en uw rapportering accurate KPI’s voortbrengt. Indien dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw beslissingen op onvolledige informatie of foutieve analyses zijn gebaseerd.

Wenst uw meer informatie over de mogelijkheden van Power BI voor uw bedrijf? Of bent u benieuwd naar hoe u inzicht in uw cijfers krijgt voor een vaste prijs? Contacteer ons vrijblijvend voor een verhelderend gesprek.

Justine Rousseeuw - 09 juni 2021

*Dit artikel is bijgewerkt in maart 2022.


コメント


bottom of page