top of page
Zoeken

Wat betekent ESG voor u als KMO?


ESG staat voor Environmental, Social, en Governance. Het omvat de manier waarop een organisatie omgaat met milieu, sociale kwesties en corporate governance.

ESG is belangrijk voor alle organisaties, ook voor KMO's, omdat het aangeeft hoe duurzaam en verantwoordelijk een organisatie is.

ESG EN KMO'S Steeds meer consumenten, beleggers en andere belanghebbenden zijn geïnteresseerd in de ESG-prestaties van organisaties en kiezen ervoor om te kopen van, of te investeren in, bedrijven die goed presteren op het gebied van ESG. Dit kan leiden tot financiële voordelen voor bedrijven die goed scoren op ESG, zoals lagere kosten voor kapitaal en een beter imago. Daarom is het belangrijk voor KMO's om zich bewust te zijn van hun ESG-prestaties en ervoor te zorgen dat ze op een verantwoorde manier opereren.

VOORBEELDEN VAN ESG-KPI’S Er zijn verschillende voorbeelden van ESG-KPI's (Key Performance Indicators) die KMO's kunnen gebruiken om hun prestaties op het gebied van ESG te meten. KPI’s zijn specifieke meetbare doelstellingen die helpen om de prestaties van een bedrijf te meten en te volgen.

Een voorbeeld is het aantal ton CO2-uitstoot van een bedrijf. Een ander voorbeeld is het aandeel duurzame energiebronnen in de energievoorziening.

Nog andere voorbeelden zijn:

  • Gemiddelde afvalreductie per werknemer per jaar

  • Percentage van gerecycleerd materiaal in producten

  • Percentage van de bezetting van duurzame vervoersmiddelen voor zakelijke reizen

  • Aantal trainingen en workshops over duurzaamheid aangeboden aan werknemers

  • Percentage van lokale en duurzame toeleveranciers in de aankoopprocessen

  • Gemiddelde tijd die werknemers besteden aan duurzame projecten buiten hun reguliere werk

  • Percentage van de producten en diensten die gericht zijn op duurzaamheid

  • Aantal partnerships met duurzame organisaties en initiatieven.


ESG EN POWER BI Power BI is een tool die KMO's kan helpen om hun ESG-prestaties te meten en te visualiseren. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee bedrijven hun ESG-KPI's kunnen opvolgen en presenteren aan belanghebbenden, zoals investeerders en klanten. Dit maakt het voor KMO's gemakkelijker om transparant te zijn over hun duurzaamheidsprestaties en te laten zien dat ze bezig zijn met het verbeteren ervan.

Een praktisch voorbeeld van een ESG KPI is het reduceren van CO2-emissies. Een KMO kan bijvoorbeeld een doelstelling hebben om de uitstoot van CO2 te verminderen met 5% per jaar. Power BI kan worden gebruikt om de vooruitgang van het bedrijf te volgen en te visualiseren. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door dashboards te maken die de CO2-emissies van het bedrijf over de tijd laten zien, en door ze te vergelijken met de emissies van andere bedrijven in dezelfde sector.

Wenst u meer informatie over ESG, KPI’s of Power BI? Of vraagt u zich of hoe u uw rapportering naar een hoger niveau tilt? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek. Dennis Houthoofd - 11 januari 2023

Comments


bottom of page